24 ianuarie, 2011

Windows cannot start because the following file is missing or corrupt: vgaoem.fon (RO)

Mesajul de eroare ce face titlul acestui articol, s-a intamplat sa imi apara dupa o pana de curent cand aveam calculatorul pornit. In cazul de fata fisierul cu erori este vgaoem.fon, insa aceasta eroare poate aparea si in cazul altor fisiere, cum de altfel mi s-a si intamplat.
Nu va speriati atunci cand observati ca Windows XP nu mai porneste dupa o pana de curent sau alte probleme cu tensiunea din prize (fluctuatii de tensiune). De obicei solutia este simpla, ca si in cazul acesta.
Pentru a rezolva problema asigurati-va ca aveti un CD de instalare de Windows XP si setati BIOS-ul sa booteze de pe CD (intrati in BIOS si modificati secventa de boot sau la pornirea calculatorului apasati F12 sau F11 in functie de placa de baza pe care o aveti).

Asadar, pasii sunt urmatorii:
Introduceti CD-ul in unitate si reporniti calculatorul, selectand apoi ca mediu de boot CD-ul (vezi mai sus), apoi la aparitia mesajului "Press any key to boot from CD", apasati orice tasta pentru a boota de pe CD.

Dupa ce apare interfata de instalare a Windows si  meniul cu optiuni apasati "R" pentru a intra in Recovery console.

Dupa ce s-a deschis interfata MS-DOS a consolei, selectati sistemul de operare si apoi introduceti parola de administrator (daca exista, daca nu, apasati enter).

Tastati map si apasati Enter pentru a putea vedea ce litera corespunde unitatii optice (ex. E:\Device\CDrom0).

Tastati urmatoarea comanda (inlocuiti CD_ROM drive cu litera corespunzatoare unitatii optice care contine cd-ul de instalare, iar drive reprezinta litera corespunzatoare partitiei pe care este instalat sistemul de operare, de obicei C) pentru a copia fisierul vgaoem.fon de pe cd-ul de instalare in directorul Windows:

expand CD-ROM drive:\i386\vgaoem.fo_ drive:\windows\system
Atentie: observati in comanda de mai sus prezenta caracterului underscore sau "liniuta jos" dupa litera "o" in "vgaoem.fo_"

Va aparea un mesaj de confirmare a operatiunii, dupa care tastati exit si apasati enter pentru a reporni calculatorul. Scoateti cd-ul de instalare al Windows si porniti normal calculatorul (daca e nevoie setati ca prim mediu de boot hard diskul). In acest moment, Windows XP ar trebui sa porneasca normal.

Aici gasiti un ghid Microsoft pentru aceasta problema: http://support.microsoft.com/?kbid=315338

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină