17 februarie, 2011

Opensuse 11.3 - instalare TV-Maxe, program pentru linux cu posturi tv romanesti online

Intr-un articol anterior prezentam aparitia TV-Maxe, un program romanesc, bazat pe pluginul sopcast, care ofera posibilitatea vizionarii online de posturi tv romanesti in Linux. Dupa cum e scris si in acel articol, TV-Maxe este impachetat de catre autorul sau in pachet .deb pentru Ubuntu si .tar.gz. In acest ghid va voi arata cum sa instalati TV-Maxe in Opensuse 11.3.
Dupa cum stiti Opensuse foloseste pachete .rpm pentru instalarea de softuri, de aceea va trebui sa convertim pachetul tvmaxe.deb in pachet .rpm pentru a-l putea instala.

Intai de toate navigati pe aceasta pagina pentru a descarca ultima versiune a TV-Maxe.

De asemenea, pentru a rula corect programul trebuie instalate urmatoarele dependinte: libstdc++5 si sp-sc-auth (executabil sopcast in versiune linie de comanda). Pentru a le descarca faceti click aici (mergeti la sectiunea Sopcast 3.2.6 for Linux) sau faceti click pe urmatoarele linkuri: http://download.easetuner.com/download/sp-auth.tgz si http://www.sopcast.com/download/libstdcpp5.tgz .

Deschideti acum un manager de fisiere (Dolphin daca folositi KDE sau Nautilus pentru Gnome) si navigati spre cele doua fisiere descarcate (de obicei ele sunt salvate de Firefox in folderul /home/nume_utilizator/Downloads). Faceti click dreapta pe fiecare si alegeti Extract here... Vor rezulta 2 foldere, unul intitulat sp-auth care contine executabilul sp-sc-auth, iar celalalt va fi usr si va contine un subfolder numit lib, in care veti regasi fisierele libstdc++.so.5, de tip shortcut si libstdc++.so.5.0.1.

Deschideti un terminal linux si logati-va ca root (tastati su si introduceti parola de administrator).

Navigati catre folderul in care s-au descarcat cele doua dependinte:
cd /home/nume_utilizator/Downloads 
Inlocuiti nume_utilizator cu numele dumneavoastra sau cu numele ales la instalarea sistemului de operare.


Tastati urmatoarele comenzi pentru a instala dependintele:

cd sp-auth
cp sp-sc-auth /usr/bin/
cd usr/lib
cp libstdc++.so.5 /usr/lib
cp libstdc++.so.5.0.1 /usr/lib

Pentru a transforma pachetul tvmaxe.deb in pachet .rpm vom folosi programul alien care ar trebui sa fie disponibil deja in repertoriile software ale Opensuse 11.3. Pentru a instala alien tastati urmatoarea comanda:

zypper in alien

Dupa instalarea alien, putem trece la convertirea pachetului .deb al TV-Maxe in pachet .rpm, dar inainte de aceasta ne intoarcem in folderul Downloads unde este descarcat pachetul tvmaxe.deb:

cd /home/nume_utilizator/Downloads
alien -r tvmaxe.deb
Aceasta comanda va crea un pachet numit tv-maxe-0.04.1-2.noarch.rpm

In acest moment avem instalate dependintele pentru TV-Maxe si avem disponibil un pachet .rpm pentru instalarea TV-Maxe in Opensuse 11.3. Pentru a instala si TV-Maxe tastati urmatoarea comanda:

zypper in tv-maxe-0.04.1-2.noarch.rpm

Apasati enter in momentul in care veti fi intrebat daca doriti instalarea programului tvmaxe si asteptati terminarea instalarii.

Acum puteti lansa aplicatia TV-Maxe din meniul Kickoff la sectiunea Multimedia>More Programs>TV-MAXE

6 comentarii:

  1. Am o mare rugaminte !
    Incerc sa instalez TV-Maxe in PCLinuxOS in care, in prealabil, aveam instalat gsopcast si libstdc++ -deci dependentele sunt satisfacute- si nu reusesc.
    Am instalat din synaptic "alien" si am descarcat "tv-maxe_0.06.3-0ubuntu1~oneiric_i386.deb", m-am logat in terminal cu "su" dar, la comanda "alien -r tv-maxe_0.06.3-0ubuntu1~oneiric_i386.deb", primesc urmatorul raspuns:
    Package build failed. Here's the log of the command (cd tv-maxe-0.06.3; rpmbuild --buildroot=/home/doktorx/Downloads/tv-maxe-0.06.3 -bb --target i386 tv-maxe-0.06.3-1.spec):
    sh: rpmbuild: command not found
    Am incercat si celelalte pachete deb dar raspunsul este acelasi.
    Unde gresesc?
    Ma poti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @anonim daca stii un pic de italiana eu am facut un post aici http://linuxmx.it/forum/viewtopic.php?f=37&t=530 oricum comenzile sunt usor de inteles .sper sa-ti fie de ajutor tie sau altora ;)

      Ștergere
    2. downloadezi de aici versiunea tar.gz http://code.google.com/p/tv-maxe/downloads/list....il dezarhivez si in folderul tv-maxe este tvmaxe.py....acum click dreapta pe tvmaxe.py.....proprietati....permissions si bifezi ...allow executing file as program....dupa aceea open pe tvmaxe.py si alegi optiunea run...mie asa merge ...:))

      Ștergere
  2. Eu nu sunt un expert in Linux, insa am invatat singur cat sa ma descurc cand dau de o problema nu foarte complicata. Insa nu am cochetat cu multe distributii de Linux. Asa ca nu cred ca te pot ajuta, dar poti sa intri pe forumul dedicat tv-maxe si sa ii intrebi pe cei care se ocupa de tv-maxe. Sunt foarte prompti si sigur te vor ajuta: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=11167

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim 17 octombrie 2011, 10:45
    Daca intre timp nu s-a rezolvat:
    despre topicul rpm-build :
    http://www.pclinuxos.com/forum/index.php?topic=98088.0

    RăspundețiȘtergere

Totalul afișărilor de pagină